Stäng

Viktigt att skriva testamente om man är sambo och har barn

Min sambo har ett barn från en tidigare relation. Vi har inga barn men har precis köpt hus ihop. Vad händer om han dör? Ärver jag något alls?

Juridik till alla svarar

Profilbild Studentrådgivare
Joel Wickman 2017.07.05

Hej!

Tack för att du ställer din fråga till oss på Juridik Till Alla. När en person som lever i en samborelation går bort gör man först en bodelning där den gemensamma bostaden och det gemensamma bohaget delas upp till hälften var (om man inte har ett samboavtal som avtalar bort sambolagens bodelningsregler förstås). Kvarlåtenskapen efter den som avlidit utgörs av den delen den avlidne erhåller i bodelningen samt allt det andra som personen vid dödsfallet ägde (bil, båt, konto- och fondinnehav etc.). Om din sambo har ett barn ärver barnet hela kvarlåtenskapen enligt lag. Om du vill kunna bo kvar i er gemensamma bostad kan du alltså hamna i ett läge då du måste köpa ut din sambos barn. Det din sambo kan göra är att upprätta ett testamente till förmån för dig. Man kan dock aldrig testamentera bort laglotten (och alltså göra ett barn arvlöst). Laglotten utgör hälften av arvslotten (som i sin tur motsvarar hela kvarlåtenskapen, om man är sambo och har ett barn). Laglotten begärs ut genom att barnet begär jämkning av testamentet för att få ut laglotten, den faller alltså inte ut automatiskt. Det kan vara bra att ni ser över ert försäkringsskydd (livförsäkringar etc.) så att ni har ett gott skydd där.

Tveka inte att kontakta Familjens jurist om ni önskar mer rådgivning och hjälp med upprättande av testamente. Ni bokar tid här eller ringer på 010-458 08 00.

Visa 3 kommentar och säg din mening
Dölj kommentar

Läsarkommentar

Karin Salomonsson 2017-07-13 01:43:57

Ett tillägg i svaret är att man kan få även laglotten om arvingen skriver under ett arvsavstående, osäker dock på om man kan upprätta det på förhand...

Andreas Tornhäll 2017-08-29 19:50:32

Bra svar tycker jag!

Joel Wickman 2017-09-27 01:06:12

Tack!

Vill du addera något?

Innehållet i detta fält visas inte publikt
Skriv denna siffran i fältet ovan:

Ställ din juridiska fråga

Frågeprocessen

Börja med att fylla i din juridiska frågeställning. En bra och tydlig beskrivning av din frågeställning möjliggör en bättre analys och handlingsplan hur du kan gå vidare med ditt problem.11

Fyll i dina kontaktuppgifter och skicka frågan. Kontaktuppgifterna hanteras med full sekretess och publiceras inte eller skickas vidare till någon annan utan ditt samtycke.

En av våra duktiga rådgivare utreder din juridiska frågeställning. Normal handläggningstid är sju dagar. Svaret skickas till din angivna e-postadress och publiceras anonymt i på vår hemsida.

Vi har ett enormt frågetryck just nu och gör vårt bästa för att utreda era frågor snabbt, men hinner tyvärr inte besvara alla inom vår normala handläggningstid på 7 dagar.