Stäng

IPTV, olagligt eller inte?

Om jag köper en iptv box från Kina som jag betalar för, och använder deras tjänst. Är det olagligt? Och om jag skulle köpa hem 5 st och sälja dem vidare är det en olaglig handling? Dessa boxar betalar man en engångsumma för och man får ca 3000 kanaler som man får se under ca ett år.

Juridik till alla svarar

Profilbild Studentrådgivare
Maria Juhlin 2017.09.26

Hej,

Stort tack för att du vänder dig till Juridik Till Alla med din fråga. Nedan ska jag redogöra för rättsläget gällande IPTV.

Avgörande från EU-domstolen
Av betydelse för din fråga är EU-domstolens dom från den 26 april 2017, C-527/15. EU-domstolen tolkar EU:s lagar och ser till att de efterföljs. En dom från EU-domstolen får direkt genomslag i Sverige.

Målet rör multimediaspelare vilka inkluderade en programvara som gör det möjligt att spela filer från tredje part som tillhandahålls på internet utan samtycke från upphovsrättsinnehavarna. 

Domstolen säger att försäljning av en enhet som utgör ”kommunikation till allmänheten”, dvs. en enhet som innehåller länkar till skyddade verk och som görs direkt tillgängliga utan rättsinnehavarens medgivande skulle kunna utgöra en överträdelse av upphovsrätten.

Domstolen säger vidare att med tanke på innehållet i annonserna för denna typ av spelare och att den främsta attraktionen med produkten är de förinstallerade kanalerna är köparen medveten och har full kunskap om den fria tillgången till skyddade verk. Det innebär följaktligen att även mottagande av illegal streaming är ett upphovsrättsintrång.

Sammanfattning
Tidigare har det varit olagligt att ladda upp och sprida upphovsrättsskyddad material men i och med domen kan det även utgöra ett upphovsrättsligt brott att bara titta på materialet. Det är dock oklart exakt vad det innebär i praktiken. Jag råder dig dock att inte köpa och sälja vidare dessa boxar.

Jag hoppas du har fått svar på din fråga! 

Med vänlig hälsning, 
Maria

 

Säg din mening och skriv en kommentar
Dölj kommentar

Läsarkommentar

Vill du addera något?

Innehållet i detta fält visas inte publikt
Skriv denna siffran i fältet ovan:

Ställ din juridiska fråga

Frågeprocessen

Börja med att fylla i din juridiska frågeställning. En bra och tydlig beskrivning av din frågeställning möjliggör en bättre analys och handlingsplan hur du kan gå vidare med ditt problem.11

Fyll i dina kontaktuppgifter och skicka frågan. Kontaktuppgifterna hanteras med full sekretess och publiceras inte eller skickas vidare till någon annan utan ditt samtycke.

En av våra duktiga rådgivare utreder din juridiska frågeställning. Svaret skickas till din angivna e-postadress och publiceras anonymt i på vår hemsida.