Stäng

IPTV-app utan box

Hej, jag vill få lite mer klarhet i iptv frågan, om jag köper en tjänst för att få se iptv och använder mig av appen som finns i TVn. Som är tillgänglig för alla oavsett hur man får tjänsten. Och inte använder en box, bryter jag fortfarande mot lagen som EU slog igenom? Tack för hjälpen

Juridik till alla svarar

Profilbild Studentrådgivare
Maria Juhlin 2017.12.12

Hej,

Stort tack för att du vänder dig till Juridik Till Alla! Nedan ska jag redogöra för rättsläget gällande IPTV.

Avgörande från EU-domstolen
Av betydelse för din fråga är EU-domstolens dom från den 26 april 2017, C-527/15. EU-domstolen tolkar EU:s lagar och ser till att de efterföljs. En dom från EU-domstolen får direkt genomslag i Sverige.

Målet rör multimediaspelare vilka inkluderade en programvara som gör det möjligt att spela filer från tredje part som tillhandahålls på internet utan samtycke från upphovsrättsinnehavarna.

Domstolen säger att försäljning av en enhet som utgör ”kommunikation till allmänheten”, dvs. en enhet som innehåller länkar till skyddade verk och som görs direkt tillgängliga utan rättsinnehavarens medgivande skulle kunna utgöra en överträdelse av upphovsrätten.

Domstolen säger vidare att med tanke på innehållet i annonserna för denna typ av spelare och att den främsta attraktionen med produkten är de förinstallerade kanalerna är köparen medveten och har full kunskap om den fria tillgången till skyddade verk. Det innebär följaktligen att även mottagande av illegal streaming är ett upphovsrättsintrång.

Sammanfattning och rekommendation
Det är oklart exakt vad domen innebär i praktiken. Om du avsiktligt och med vetskap om att innehållet du tillgodoser dig utgör upphovsskyddade verk, gratis och utan rättighetsinnehavarens samtycke kan det utgöra ett upphovsrättsligt brott att bara titta på materialet. Det kan alltså under vissa förutsättningar vara olagligt att streama innehåll på det sätt du redogör för även om du inte innehar en box. Jag råder dig därför att inte göra det.  

Jag hoppas du har fått vägledning i det till viss del oklara rättsläget!

Säg din mening och skriv en kommentar
Dölj kommentar

Läsarkommentar

Vill du addera något?

Innehållet i detta fält visas inte publikt
Skriv denna siffran i fältet ovan:

Ställ din juridiska fråga

Frågeprocessen

Börja med att fylla i din juridiska frågeställning. En bra och tydlig beskrivning av din frågeställning möjliggör en bättre analys och handlingsplan hur du kan gå vidare med ditt problem.11

Fyll i dina kontaktuppgifter och skicka frågan. Kontaktuppgifterna hanteras med full sekretess och publiceras inte eller skickas vidare till någon annan utan ditt samtycke.

En av våra duktiga rådgivare utreder din juridiska frågeställning. Svaret skickas till din angivna e-postadress och publiceras anonymt i på vår hemsida.