Stäng

Är det lagligt att använda IPTV?

IPTV-app utan box?

Ser svar från er angående IPTV-app utan box och vill fylla på med några frågor enligt nedan.

Fråga 1.

Finns ett företag som heter Nordic IPTV och erbjuder,

Över 9000+ Kanaler. Allt som krävs är att ni laddar ned vår app. Prova gratis 24h!

Är det olagligt för mig som kund att köpa och nyttja deras IPTV utbud?

Fråga 2.

Har något ändrats från EU, rekommendation/dom/lag, etc gällande IPTV senaste tiden

som besvarar om det är olagligt att kolla på TV denna IPTV väg via Internet?

Fråga 3.

Erbjuder att som återförsäljare mot provision sälja vidare deras IPTV utbud till vänner och bekanta. Är det olagligt och kan jag som enskild person råka illa ut rent lagmässigt?Tacksam för era svar och råd.

 

Juridik till alla svarar

Profilbild Studentrådgivare
Malin Selling 2018.10.04

Hej och tack för att du vänder dig till Juridik Till Alla med din fråga. Jag kan inte uttala mig ifall ett enskilt företag bedriver olaglig verksamhet eller inte, det är en utredning som Polisen får göra. Det jag kan göra är att förklara kring gällande rätt och se vilka risker som finns med att nyttja en sådan tjänst.

 

Brukande kräver licens
Allmänt kan sägas att om ett bolag äger en kanal så är rätten att se på denna kanal ofta kopplad till en licens. Detta regleras genom olika avtal. En person kan exempelvis ha avtal med Com Hem för att få tillgång till C More:s utbud. Genom att se på C Mores utbud via Com Hem riskerar inte kunden att begå några brott, eftersom det finns avtal mellan C More och Com Hem samt mellan kunden och Com Hem som ger kunden rätt att ta del av utbudet. Om det rör sig om ett bolag där man inte vet att det finns köpta licenser till utbudet riskerar man dock att begå brott. Detsamma gäller om man olovligen laddar ner material eller streamar det. Anledningen är att man inte har rätt att ta del av materialet utan att betala licensen.

Den som olovligen gör intrång i andras verk kan dömas till böter eller fängelse, som kan kombineras med skadestånd till bolaget för bl a utebliven vinst (se upphovsrättslagen 53-54 §§).

 

Sammanfattning

Det man får ta reda på om man är osäker är ifall IPTV-bolaget har köpt licenser/har avtal med alla kanaler de erbjuder. Finns det någon risk att de olovligen visar kanaler? Man kan exempelvis kontakta de kanaler IPTV-bolaget erbjuder och fråga ifall de har avtal med varandra. Det finns en risk för dig som privatperson att både nyttja och agera som återförsäljare om IPTV-bolaget agerar olagligt. Detta bör du ta reda på innan du använder deras tjänster.

Jag kan tillägga att det inte finns (i vart fall inte vad jag kan se) några användarvillkor på Nordic IPTV:s hemsida, vilket gör det svårt att reda på vilket avtal man ingår med dem. Kom ihåg att de kan ha sin bas i ett annat land samt skriva i avtalsvillkoren att lag i annat land är tillämplig vid eventuell tvist mellan dig och dem. Min rekommendation är att inte nyttja deras tjänst förrän du är säker på om den är laglig.

 

Hoppas du fått svar på din fråga. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar!

Visa 2 kommentar och säg din mening
Dölj kommentar

Läsarkommentar

A 2019-04-23 09:32:47

Ta i beaktning att avkodningen sker utomlands, och att streaming inte är olagligt. Så ni kanske ska läsa er in på hur tekniken fungerar så ni kan ge ett ordentligt svar.

mn 2020-01-02 22:00:10

Varför skall man alltid jaga användaren och inte på leverantörerna. Det är nästan streaming på alla sajter och många gånger påtvingad. Man kan ju se hur det ser ut på exempelvis Facebook och YouTube med flera. Vad är lagligt och olagligt på dessa sajter.

Vill du addera något?

Innehållet i detta fält visas inte publikt
Skriv denna siffran i fältet ovan:

Ställ din juridiska fråga

Frågeprocessen

Börja med att fylla i din juridiska frågeställning. En bra och tydlig beskrivning av din frågeställning möjliggör en bättre analys och handlingsplan hur du kan gå vidare med ditt problem.11

Fyll i dina kontaktuppgifter och skicka frågan. Kontaktuppgifterna hanteras med full sekretess och publiceras inte eller skickas vidare till någon annan utan ditt samtycke.

En av våra duktiga rådgivare utreder din juridiska frågeställning. Svaret skickas till din angivna e-postadress och publiceras anonymt i på vår hemsida.