Stäng

Är det olagligt att titta på IPTV?

Hej. Är det olagligt att TITTA på tv via IP-Tv. Du köper endast abonnemang och laddar ner en app via din Smart-TV. Deras tjänst utgår från Azerbajdan vilket inte är ett EU-land. Du betalar en liten summa men du och endast du tittar på kanalerna.

Tacksam för svar.

Juridik till alla svarar

Profilbild Studentrådgivare
Malin Selling 2018.11.22

Hej och tack för att du vänder dig till Juridik Till Alla med din fråga. 

 

Brukande kräver licens
Allmänt kan sägas att om ett bolag äger en kanal så är rätten att se på denna kanal ofta kopplad till en licens. Detta regleras genom olika avtal. En privatperson kan exempelvis ha avtal med Com Hem för att få tillgång till C More:s utbud. Genom att se på C Mores utbud via Com Hem riskerar inte kunden att begå några brott, eftersom det finns avtal mellan C More och Com Hem samt mellan kunden och Com Hem som ger kunden rätt att ta del av utbudet. Om det rör sig om ett bolag där man inte vet att det finns köpta licenser till utbudet riskerar man dock att begå brott. Detsamma gäller om man olovligen laddar ner material eller streamar det. Anledningen är att man inte har rätt att ta del av materialet utan att betala licensen till bolaget som äger kanalen/kanalerna man tittar på.

Den som olovligen gör intrång i andras verk kan dömas till böter eller fängelse, som kan kombineras med skadestånd till bolaget för bl a utebliven vinst (se upphovsrättslagen 53-54 §§).

 

Tekniken avgör

Ifall IPTV-bolagen visar kanalerna utan att ha licens är deras verksamhet sannolikt olaglig. Den som använder produkten riskerar då också att begå ett brott, och om användaren sitter i Sverige spelar det ingen roll att servern befinner sig utomlands. Vad gäller just streaming/IPTV/pirat-tv så är ofta de tekniska detaljerna avgörande. Eftersom jag inte vet tekniken bakom IPTV är det svårt att med säkerhet säga huruvida det är olagligt eller inte men det finns rättsfall där domstolen konstaterat att det varit olagligt att titta på streamingtjänster då tillfälliga kopior har skapats, se fallet HÄR. Som utgångspunkt kan sägas att det är olagligt att ladda ner eller dela materialet samt sprida det. Streamingtjänsten där inga tillfälliga kopior eller annat sparas är ofta laglig. Om man skapar ett konto finns risker med att lämna uppgifter om sig själv samt om man betalar finns risk att man bidrar till en olaglig verksamhet och således bedöms vara medverkande.

 

Rekommendation

Mycket tyder på att tjänsten IPTV-bolagen erbjuder är olaglig eftersom det ofta handlar om material som visas utan licens eller samtycke från upphovsrättsägaren.  Genom att titta och bidra till annonsintäkter eller betala för tjänsten finns risk att man bidrar till grov kriminell verksamhet eftersom man sällan vet vart pengarna tar vägen. Man riskerar också själv att begå ett brott.

Jag rekommenderar dig att inte använda tjänsten till dess frågan är mer utredd i Sverige så du med säkerhet kan veta att det inte är olagligt. Ytterst är det en fråga som domstolen får avgöra. Om du vill läsa mer om vad som är ”på gång” inom detta område finns information HÄR.

 

Hoppas du fått svar på din fråga. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar!

 

Säg din mening och skriv en kommentar
Dölj kommentar

Läsarkommentar

Vill du addera något?

Innehållet i detta fält visas inte publikt
Skriv denna siffran i fältet ovan:

Ställ din juridiska fråga

Frågeprocessen

Börja med att fylla i din juridiska frågeställning. En bra och tydlig beskrivning av din frågeställning möjliggör en bättre analys och handlingsplan hur du kan gå vidare med ditt problem.11

Fyll i dina kontaktuppgifter och skicka frågan. Kontaktuppgifterna hanteras med full sekretess och publiceras inte eller skickas vidare till någon annan utan ditt samtycke.

En av våra duktiga rådgivare utreder din juridiska frågeställning. Svaret skickas till din angivna e-postadress och publiceras anonymt i på vår hemsida.